Ni oni najveći nisu krili zadovoljstvo i oduševljenje kada su probali čuveni Jermenski konjak!


01.06.2024.

Maksim Gorki o jermenskom konjaku

1928. godine, poznati ruski pisac Maksim Gorki posetio je NOY fabriku konjaka. Uživajući u divnim vinima i rakijama, izgovorio je sledeće reči: „Možda je lakše popeti se na vrh planine Ararat nego izaći iz „Araratskih“ podruma". Probao sam i divio se... U ovome ima više sunca nego u nečem drugom. Zdravlje za svakoga ko može da napravi takav napitak i time prenese opojnu toplinu u tela i duše ljudi“.

Vinston Čerčil o jermenskom konjaku

„Nikad ne kasnite na večeru, pušite havanske cigare, pijte jermenski konjak“, rekao je Vinston Čerčil, još jednom potvrđujući svoju sklonost prema jermenskom konjaku.
Godine 1945, na sastanku šefova država u Jalti, Staljin je ponudio Vinstonu Čerčilu jermenski konjak. Čerčilu se toliko dopao ukus konjaka, da je od tog dana svakog meseca dobijao od Staljina kutiju tog jermenskog konjaka. Pričaju da se jednom Čerčil požalio na ukus redovno slatog konjaka i ne propuštajući priliku o tome obavestio Staljina. Ispostavilo se da je zaslužni proizvođač konjaka Margar Sedrakjan bio u egzilu u Odesi, gde je napravio i dve berbe. Po Staljinovom naređenju majstor je vraćen u Jermeniju i ponovo je počeo da radi u fabrici kao glavni tehnolog.

Car Nikolaj II o jermenskom konjaku

Godine 1912. Nikolaj Šustov je pozvan u Carsku palatu na svečani događaj. Ovde je ponudio caru Nikolaju II da proba veliku čašu konjaka. Nikolaj II je ispio celu čašu i izjavio: „Divan je konjak, gospodo, garantujem“.