Konjak i kafa predstavljaju savršen spoj luksuza i tradicije, svaki sa svojim prepoznatljivim aromatičnim karakterom. Dok konjak nudi bogate, tople note koje odišu sofisticiranošću, kafa donosi energiju i dubinu svog intenzivnog ukusa. Zajedno, oni stvaraju nezaboravno iskustvo za nepce, pružajući istovremeno osećaj uživanja i elegancije.
27.03.2025.
Digestiv, dižestiv, didžestiv – kako god da ga izgovorite, čak i pod svojim internacionalnim nazivom "digestif", svi prepoznajemo ovo osvežavajuće piće koje je namenjeno uživanju nakon obroka, uz tvrdnju da pomaže procesu varenja onoga što smo upravo konzumirali. Među raznim pićima koja pripadaju ovoj kategoriji, brendi ili konjak je zasigurno najpoznatiji, šireći svoj ugled kao kralj digestiva širom sveta.
Pitanje koje često izaziva radoznalost jeste: Da li je efektivnost digestiva naučno utemeljena ili se radi samo o narodnom verovanju koje je s vremenom postalo prihvaćeno?
Prema teorijama, konzumiranje digestiva stimuliše različite organe da povećaju proizvodnju sekreta koji podržavaju proces varenja. To uključuje pojačanu proizvodnju enzima poput pepsina u želucu, kao i drugih ključnih sekreta iz pankreasa i žučne kese, omogućavajući im da efikasno započnu proces razgradnje hrane u našem želucu.
Međutim, postavlja se pitanje: Da li konzumiranje konjaka zaista doprinosi ovom procesu ili se radi o mitu?
U osnovi, postoji određena istina iza ovog uvreženog verovanja. Naime, konzumacija alkohola doista može stimulisati proizvodnju enzimskih sekreta u telu. Međutim, uz sav uvaženi stav prema ovom verovanju, moramo naglasiti da konjak i slični napici ne daju dramatično pozitivan doprinos procesu varenja.
Ipak, više studija potvrđuje da umereno ispijanje premium konjaka može doneti značajne zdravstvene prednosti, što ga čini ne samo užitkom već i potencijalnim lekom u određenim krugovima.
To naravno ne znači da konjak negativno utiče na varenje – naprotiv, on pruža određenu pomoć. Evo kako:
Brendi ili konjak mogu pospešiti opuštanje sluzokože želuca, što dovodi do umirujućeg efekta nakon bogatog obroka, pružajući osećaj prijatne lakoće.
Kada krvni pritisak pada zbog naglog priliva krvi u želudac, kombinacija konjaka i espressa dolazi do izražaja. Osim što je tandem prefinjenog konjaka i vrhunske espresso kafe prava poslastica za vaša čula, on nudi prijeko potrebno olakšanje vašem stomaku – što je zapravo i suština digestive rituala.
U našem asortimanu, čak imamo i pića koja vam nude dvostruko zadovoljstvo kao digestive i desert u jednom! NOY Honey, NOY Apple and Cinnamon, i NOY Orange su aromatizovane verzije jermenskog konjaka koje pružaju ovu nezaboravnu kombinaciju.
Prava terminologija za ovo piće zapravo je "armanjak" ili kako se u engleskom govornom području često kaže: Armagnac! Iako su svi proizvodi brendija YEREVAN ARARAT WINE VODKA FACTORY OJSC proizvedeni prema tradicionalnoj konjak recepturi, ove tri aromatizovane vrste su klasifikovane kao armanjak star sedam godina, uz dodatne arome koje obogaćuju iskustvo degustacije.
https://atelje-ukusa.rs/product/noy-jermenski-konjak-sa-jabukom-i-cimetom-7-y-o-0-7l
https://atelje-ukusa.rs/product/noy-jermenski-konjak-sa-pomorandzom-7-y-o-0-7l
https://atelje-ukusa.rs/product/noy-jermenski-konjak-sa-medom-7-y-o-0-7l