Zavirite u muzej i podrume Jerevan Ararat Fabrike Konjaka-Vina-Vodke

01.06.2024.
Posebno mesto zauzima muzej na istorijskoj teritoriji Jerevan Ararat Fabrike Brendija-Vina-Vodke, gde se čuvaju podaci o talentovanim ljudima koji su dali veliki doprinos razvoju fabrike kao što su N.Tairian, N.Shustov, M. Sedrakian, M. Mussiniants, K. Silchenko. Njihova lična imovina pronađena i sačuvana u fabrici predstavljena je u muzeju. 
 
Biblijska planina Ararat je uvek bila i ostaje nemi svedok jermenske vekovne istorije. Ararat je blagoslovena planina za jermenski narod. To je simbol domovine za svakog Jermena koji živi u bilo kom delu sveta. U muzeju fabrike nalazi se goreljef sa motivima platna „Noje silazi sa planine AraratOvanasa Ajvazovskog.
 
U oktobru 1827. godine, uz pomoć ruskih trupa koje je predvodio general I. Paskevič, deo Jermenije je oslobođen od persijskog jarma. Još 1822. godine ruski pisac Aleksandar Gribojedov zauzima mesto sekretara diplomatskog dela ruskih trupa na Kavkazu.  Tada je Rusko carstvo zabranilo postavljanje njegove drame „Teško od pameti“, jer je u drami kritikovan ruski zaostali aristokratski moral. Kada je Gribojedov 1827. posle rata posetio Erivansku tvrđavu, ruski oficiri su mu priredili iznenađenje dugo očekivanom postavkom njegove drame pod Dalmahanovim zidom tvrđave. Ruski oficiri su sami igrali uloge, a u ženskim ulogama bili su mladi vojnici. U znak sećanja na ovaj jedinstveni događaj, u muzeju je postavljen goreljef inscenacije.
 
Podaci o Gagiku Carukjanu, tvorcu nove istorije fabrike, zauzimaju posebno mesto u muzeju. Tu su predstavljeni i činjenični podaci o novim dostignućima fabrike, koje je preduzeće postiglo svakodnevnim i vrednim radom kao i zahvaljujući stručnom kadru od dana ponovnog otvaranja.

Muzejom možete prošetati klikom OVDE.
Ukoliko želite da prošetate vinskim podrumima NOY-a kliknite OVDE.