Zbog čega je konjak piće bogova, kako se pravi i kako je nastao...


07.06.2024.
Gucnite čašu konjaka i shvatićete zašto Francuzi kažu da je napravljen od l’eau de vie ​​(„vode života“). Proizveden od belog grožđa gajenog u departmanima, konjak je zaštićena kategorija rakije koja mora da ispuni zahteve appellation d’origine controllee (AOC) kako bi na etiketi nosila ime regiona. Presedan u ovome se desio 1900. godine kada se na Međunarodnoj izložbi u Parizu pojavio Šustov sa jermenskim konjakom NOY i na nevericu mnogih glatko odneo pobedu pored svih famoznih francuskih konjaka. Šustov tada dobija veliko priznanje svojih francuskih kolega, koje prave presedan i dozvoljavaju Šustovu i NOY-u da od tada zvanično koriste ime "konjak", oduševljeni kvalitetom ovog konjaka.
 

Grožđe i njihove regije

Područje oko komune Konjak, Francuska, podeljeno je na šest regiona za uzgoj grožđa. Zvanično, glavne sorte grožđa koje se koriste u konjaku moraju biti ugni blanc (što je ekvivalentno italijanskom grožđu trebbiano), folle blanche i colombard; postoji i manje uobičajeno grožđe koje se koristi u malim količinama u proizvodnji, uključujući jurancon blanc, semillon i folignan. Najskuplje grožđe dolazi iz okruga Grande Champagne.
 

Kako se pravi konjak?

Nakon berbe, grožđe se fermentira pet do sedam dana, uopšteno govoreći, a dobijeno vino je tipično između 8,5% i 9,5% alkohola. Zatim se dva puta destiluje u bakarnim destilatorima, koji proizvode bezbojni alkohol koji se zove eau-de-vie (opet, francuski za „vodu života“). Zatim odležava u buradima od hrasta Limousen ili Troncais najmanje dve godine, a kada je spreman, konjak sa jednom bačvom (često se još uvek naziva eau-de-vie uprkos tome što je odležao) se meša sa konjacima različitih vrsta, starosti i kvaliteta za stvaranje konačnog proizvoda. Izjava o starosti na boci odnosi se na najmlađi blend u mešavini, o čemu ćemo dalje govoriti u sledećem odeljku.
 

Klasifikacija konjaka

Konjaci su klasifikovani u nekoliko opštih kategorija:
VS - ili vrlo specijalni, moraju biti stari najmanje dve godine
VSOP - ili veoma superiorni stari blend, mora biti star najmanje četiri godine
XO - ili ekstra stari, moraju biti odležani najmanje deset godina.
Imajte na umu ponovo da se ovi zahtevi za starost odnose na najmlađi konjak koji se koristi u mešavini, a ne na najstariji. Ranije je šest godina bila minimalna starost za konjak XO, ali sada se izraz Napoleon koristi za označavanje konjaka starosti između šest i deset godina.
 
Postoje dve dodatne klasifikacije izvan ovih glavnih kategorija koje pokrivaju konjak koji je bio stariji od XO:
XXO (ekstra ekstra star) je rezervisan za konjak koji je odležao 14 godina ili duže
Hors d'age se kolokvijalno koristi za pokrivanje konjaka. Ultra-visokokvalitetni konjaci koji u potpunosti prevazilaze starosnu skalu, iako Nacionalni interprofessionel du Cognac (BNIC) tehnički priznaje Hors d'age konjake kao jednake XO klasifikaciji.
 

Kako se pije konjak?

Kao opšte pravilo, poželećete da rezervišete starije konjake za ispijanje uredno, uz možda kap ili dve vode da ih otvorite. Mlađi konjaci su savršeni za mešanje i osnova su mnogih klasičnih koktela, uključujući Sidecar, Betveen the Sheets.... 

Ako vam je jednostavnost više stvar, možete dodati malo konjaka u čašu šampanjca ili čašu piva od đumbira, što je često način na koji Francuzi uživaju u svom omiljenom piću. Jednostavna visoka kugla konjaka, prskanje sode vode i malo leda takođe mogu dobro da deluju. Pokušajte da dodate krišku limuna - ili samo komad korice - za aromatično podizanje.
 

Zanimljivi brendovi konjaka

Camus, Courvoisier, Conjure, Delamain, Hardi, Hennessi, Hine, Landi, Louis Roier, Martell, Pierre Ferrand, Remi Martin, Bache-Gabrielsen, Hine, D'Usse...