13.08.2024.

Svaki konjak jeste brendi, ali nije svaki brendi konjak!

Da bi se brendi nazivao konjakom mora biti proizveden u francuskoj Cognac regiji, zar ne?

Otkud onda  u istoj rečenici reč JERMENSKI I reč KONJAK?

Izuzetak ovog pravila je do skoro bio NOY jermenski konjak, ali je Jermenija zbog nepovoljnih geopolitičkih okolnosti Francuskoj prodala ovu dozvolu nazad.
Danas se ova fabrika zove: YEREVAN ARARAT BRANDY WINE VODKA FACTORY .

Ipak, u istoriji je ostalo zapisano da su Jermeni preko jednog veka svoj brendi nazivali konjak sasvim legalno, a evo i zašto.

Naime, Kompanija "N.L. Šustov i sinovi"  je jedno od imena u dugogodišnjoj istoriji ove čuvene jermenske fabrike (Tekst: Jermenski konjak - Istorija fabrike NOY). Tadašnja vlasnička struktura je ozbiljno investirala u fabriku, i svoju proizvodnju predstavila na međunarodnim izložbama. Rezultati se nisu dugo čekali.  U matičnoj fabrici 1902. godine započeta je proizvodnja konjaka „Fine Champagne” po Musinijancovoj klasičnoj tehnologiji. Uzorke tog brendija je Šustov anonimno slao na francusku izložbu. Članovi žirija su jednoglasno dodelili nagradu „Gran pri“ nepoznatom konjaku, a kada su saznali da to nije francusko piće, već jermensko, iznenadili su se i kao izuzetak dali privilegiju da na proizvodu umesto „brendi“ napišu reč „konjak“.

Iste godine u gradu Nižnjem Novgorodu jermenskom konjaku Šustov dodeljena je nagrada „Gran pri“, a prvi put je objavljen reklamni poster na kome je bio simboličan logo Šustovljeve kompanije, ogromno zvono. Dok se puni svako 100. bure imao je običaj da zvoni ponavljajući sledeću frazu „Zvonimo po celom svetu“. Sada se to zvono čuva kao zenica oka u istorijskom muzeju Jerevana.

Danas se reč konjak nalazi na oko ¼ kutija ovog pića zbog gore pomenutog vraćanja licence i taj trend će uskoro iščeznuti.

 

Druga stavka koja ističe NOY Jermenski Konjak je iskreno deklarisanje.

Naime svaki konjak je DEKLARISAN PO NAJMLAĐEM PIĆU U BLENDU!

Što znači da se u flaši od recimo 10 godina starosti ne nalazi ni kap pića iz bureta koje leži manje od 10 godina, već samo pića koja leže preko 10 godina.

Za svaki od proizvoda posedujemo labaratorijski nalaz koji potvrđuje da testirani uzorak pića odgovara po sastavu brendiju koji je odležao broj godina koji se nalazi na etiketi.

 

Ali dosta o imenu i deklarisanju.

Poenta poslednje, ali ne i najmanje bitne stavke na ovoj listi, je u kvaliteta ovog pića.

Jermenski teroar rađa posebno grožđe, i to zna svako ko je probao plodove istog. Da bi se proizveo vrhunski konjak mora se destilovati vrhunsko vino, a prvi preduslov za vrhunsko vino je kvalitet grožđa.

Kada piće dovoljno odleži u pravim burićima visoke klase nastaje harmonija ukusa,

Rezultat je krajnji proizvod koji će zadovoljiti i najistančanije čulo ukusa svojom kompleksnom aromom, kao i pravim barik šmekom!

U kombinaciji sa pravom cigarom nastaje svojevrsna magija.

Ostaje Vam samo da probate i sami se uverite u kvalitet dugogodišnjeg jermenskog nacionalnog Brenda sa planine Ararat!