Kao entuzijasti vina, uvek smo željni da otkrijemo još vina i istražimo uzbudljive nove vinske regije. Danas sa zadovoljstvom podižemo čašu za izuzetno srpsko vino "Prokupac".

10.01.2023.
Proslava ovog crvenog srpskog grožđa počela je 2016. godine, tako što su srpski vinari, restorani i drugi privrednici delili popuste, sugestije za sparivanje i edukovali o ovoj autohtonoj sorti.
 
Pre bilo kakve priče o Prokupcu sledi mali uvod o istoriji vina u Srbiji...
 
Srbija je deo balkanskog regiona, a blaga klima omogućava da se ovde lako uzgajaju autohtone i međunarodne sorte grožđa.
Kako navodi Rojters, mnogi veruju da je rimski car Marko Aurelije Prob počeo da sadi vinograde u severnim delovima Srbije.
 
Oko 6. veka nove ere, srpski narod je počeo da prihvata običaje vinarstva kada je uvedeno hrišćanstvo.
Tek u 12. veku srpski manastiri su počeli da proizvode bogato vino u regionu.
Međutim, u 14. veku, Osmansko carstvo je pokušalo da uništi srpske vinograde na osnovu zakupaca islama, koji zabranjuje konzumiranje alkohola.
 
Srpski narod se preselio na sever da bi pobegao, a sa sobom je poneo svoje vino i vinarski običaj.
Kroz mnoga carstva i zarazu filokserom 1800-ih, srpske sorte su izdržale sve nedaće.
 
Praksa proizvodnje vina u regionu donela je mešavinu međunarodnih i autohtonih sorti.
Posle svetskih ratova i nestabilnosti, početak 21. veka doneo je priliv srpskih vinara koji su želeli da ožive stare običaje i lokalne vrste kako bi stvorili kvalitetnije, zanatske sorte vina koje su više odgovarale srpskom poreklu.

Karakteristike grožđa
 
Vina od prokupačkog grožđa su tipično punog tela i visokog alkohola, umerene kiselosti i jake taninske strukture. Često se opisuju da imaju tamne voćne arome, kao što su crna trešnja i kupina, kao i note začina i duvana. Grožđe Prokupac je takođe prilično otporno na bolesti, što ga čini veoma pogodnim za često izazovne uslove gajenja u Srbiji.

Župski kraj
 
Župski kraj je krunisao Prokupac za kralja Župe, najpopularnije vinske sorte u okolini (slično je onoj u Bordou i dolini Nape).
Kroz istoriju ovaj kraj je pravio vina za dinastije i generacije sveštenstva.
Grad Aleksandrovac je dom za 3.000 hektara vinograda, najvećeg vinskog regiona u zemlji.
Oni su domaćini festivala vina koji svakog septembra karakteriše opuštenija atmosfera nalik na sajam – zajedno sa gaženjem grožđa i fontanom vina.
 
 
Šta očekivati od dobrog Prokupca
 
Exotic Wine Travel proveo je vreme u Srbiji proveravajući vinsku scenu i otkrio da Prokupac dolazi u tri glavna stila:
 
  • Moderno – Uzgaja se na špaliru i žici od mlađe loze
  • Tradicionalno - Se pravi od starije loze u Župi
  • Mešavine – Prokupačka vina mešana sa značajnijim udelom drugog crvenog grožđa 
 
Zabava činjenica
 
Genetika Prokupca nije u potpunosti utvrđena, ali se sugeriše da je on roditelj turskog Papazkarasija.

Prokupac koji morate probati

 
 
Produžite svoje prokupačke avanture.
Svet je, prema vinu, ogromno i uzbudljivo mesto.