Ako vas zanima šta su to priordna vina, pročitajte ovih 8 zanimljivih činjenica o njima...

10.01.2023.
Evo nekoliko zabavnih i zanimljivih činjenica o prirodnim vinima:
 
  1. Prirodna vina su često nefiltrirana i nebistrena, što znači da mogu sadržati sediment i da se vremenom mogu promeniti u ukusu i izgledu. 
  2. Neka prirodna vina mogu biti prilično mutna ili mutna zbog nedostatka filtracije i upotrebe divljih kvasaca tokom fermentacije.
  3. Zbog nedostatka sumpor-dioksida (običnog konzervansa za vino) u mnogim prirodnim vinima, mogu imati kraći rok trajanja od tradicionalnih vina.
  4. Prirodna vina mogu se praviti od velikog broja sorti grožđa, a neki vinari eksperimentišu sa korišćenjem manje poznatih ili nejasnih sorti grožđa u svojim vinima.
  5. Raste interesovanje i svest o prirodnim vinima u vinskoj industriji i među vinskim entuzijastima, sa brojnim prirodnim vinskim barovima i prodavnicama koje se pojavljuju u gradovima širom sveta.
  6. Biodinamičko pravljenje vina smatra se jednim oblikom prirodnog vinarstva, gde se farmeri pridržavaju lunarnog kalendara, upotrebom kravljih rogova punjenih određenim preparatima i određenim ritualima za oplemenjivanje vinograda.
  7. Neka prirodna vina fermentišu i odležavaju u posudama koje nisu od nerđajućeg čelika ili hrastovih buradi kao što su amfore, glineni lonci, cementna jaja i tako dalje, što može dodati jedinstveni ukus i teksturu.
  8. Zbog male proizvodnje, prirodna vina je teško pronaći i često su prilično skupa.
Naravno, kod nas možete pronaći sve domaće srpske vinare koji se bave proizvodnjom prirodnih vina:
  1. Vinarija Oskar Maurer
  2. Vinarija Bojan Baša
  3. Vinarija Aleksandar Todorović
  4. Podrum Madžić
  5. Bikicki Vinarija
  6. Destilerija Volos
  7. Vinarija Vujić