Šta su zapravo prirodna vina?

10.01.2023.
Prirodno vino koje se pravi danas je potpuno isto kao što ga je prvi napravio čovek pre više od 6.000 godina. Prirodna vina se uzgajaju organski i biodinamički, ali se tu priča ne završava. Obično se obećava da će organsko vino biti bez hemijskih aditiva u polju gde se grožđe uzgaja, ali ništa ne govori o tome šta se dešava nakon što je grožđe ubrano.
Prirodno vino, s druge strane, ima apsolutnu minimalnu hemijsku ili tehnološku intervenciju tokom celog procesa proizvodnje od vinove loze do podruma ili je uopšte nema. Druga velika razlika je prirodni proces fermentacije koji potiče od autohtonog kvasca. To je živi proizvod na koji lako utiču temperaturne fluktuacije, tako da je važno da se pravilno skladišti.
 
Kada pogledate gornju fotografiju, možete videti da se u konvencionalnom vinu može naći mnogo aditiva. A vino označeno kao „organsko“ nije mnogo bolje. Količina hemikalija je iskreno zastrašujuća.
 
Konvencionalnim vinima se manipulisalo da bi se okusilo onako kako industrija veruje da potrošač želi da ih okuse – ali je nesumnjivo veštačko.
Vino bi trebalo da bude prirodni proizvod. Ni na koji način se ne poboljšava gadnim, opasnim hemikalijama i aditivima. U poređenju, jedino što se u prirodno vino dodaje je mali procenat sulfita u svrhu stabilizacije.
 
Ideja koja stoji iza prirodnih vina je da se omogući grožđu i terroir-u (specifičnoj sredini u kojoj se uzgaja) da se što potpunije izraze u gotovom proizvodu.
 
Prirodna vina mogu imati prilično drugačiji ukus od konvencionalnih vina. Oni mogu biti kiseliji, voćni i više zemljanog ukusa, u zavisnosti od grožđa i teroara. Takođe se generalno smatra da su više „ručno izrađeni“ proizvod, pri čemu je svaka serija vina jedinstvena.
 
Važno je napomenuti da termin „prirodno vino“ nije regulisan, a različiti vinari mogu imati različite definicije o tome šta čini prirodno vino. Zbog toga može biti teško znati šta tačno dobijate kada kupite bocu prirodnog vina. Generalno, moraćete da se oslonite na reputaciju vinara i uvoznika/distributera.

Neke od naših najpoznatijih vinarija koje proizvode prirodna vina i rakije:
  1. Vinarija Oskar Maurer
  2. Vinarija Bojan Baša
  3. Vinarija Aleksandar Todorović
  4. Podrum Madžić
  5. Bikicki Vinarija
  6. Destilerija Volos
  7. Vinarija Vujić