Često ili skoro uvek vas boli glava od vina? Možda imamo odgovor za vas...

10.01.2023.
Neki ljudi veruju da je manja verovatnoća da će prirodna vina izazvati glavobolju od konvencionalnih vina.
Jedna teorija je da mnoga konvencionalna vina sadrže dodane hemikalije, kao što je sumpor dioksid, koji kod nekih ljudi može izazvati glavobolju.

Konvencionalna vina se prave korišćenjem različitih tehnika i aditiva koji su dizajnirani da poboljšaju boju, aromu, ukus i stabilnost vina. Neki od najčešćih aditiva koji se koriste u konvencionalnom vinarstvu uključuju:
 
Sumpor dioksid (SO2): Koristi se kao konzervans za sprečavanje rasta bakterija i drugih mikroorganizama u vinu. Takođe se može koristiti za stabilizaciju vina i sprečavanje oksidacije.
 
Vinska kiselina: Ovo je prirodna kiselina koja se nalazi u grožđu. Može se dodati u vino kako bi se prilagodio nivo kiselosti i poboljšao ukupni balans vina.
 
Hrastov čips ili ekstrakti hrasta: Oni se mogu dodati vinu kako bi mu pružili drveni ili vanilinski ukus, sličan onom u vinima odležanih u hrastovini.
 
Tanini: Ova jedinjenja se nalaze u kožici i semenkama grožđa i mogu se dodati vinu kako bi mu pružili gorak ili opor ukus.
 
Boje i arome: Neka konvencionalna vina mogu sadržati veštačke boje i arome kako bi poboljšali svoj izgled i ukus.
 
Vredi napomenuti da je upotreba nekih od ovih aditiva regulisana, a vinari treba da se pridržavaju određenih smernica i zakona u vezi sa njihovom upotrebom.
Takođe, mnoge konvencionalne vinarije se kreću ka organskom ili biodinamičkom proizvodnji vina, koje koristi minimalnu intervenciju, organsko grožđe i nema ili ima niske nivoe aditiva.
 
Neki ljudi mogu biti osetljivi na ove aditive i mogu imati simptome kao što su glavobolja, alergijske reakcije ili drugi zdravstveni problemi kao rezultat njihovog konzumiranja.
Ako ste zabrinuti zbog konzumiranja ovih aditiva, možda biste želeli da potražite vina koja su napravljena korišćenjem organskih ili biodinamičkih metoda. Ova vina se proizvode sa manje aditiva i hemijskih tretmana i mogu biti bolja opcija za ljude koji su osetljivi na ove supstance.

Prirodna vina se prave uz minimalnu ili nikakvu intervenciju, što znači da uglavnom ne sadrže dodatih hemikalija, a kao rezultat toga, neki ljudi smatraju da mogu da uživaju u njima bez glavobolje.
Takođe je poznato da jedinjenja histamina i tiramina, koja se nalaze u vinima napravljenim od grožđa, takođe izazivaju glavobolju.
Histamin je hemikalija koja je uključena u odgovor imunog sistema na alergene i takođe se može naći u fermentisanim i starim proizvodima kao što su sir, vino i suhomesnati proizvodi.

Tiramin je aminokiselina koja se nalazi u fermentisanoj ili odležanoj hrani kao što su sir, pivo i crno vino.
Neki ljudi mogu biti osetljivi na ova jedinjenja i mogu iskusiti simptome kao što su glavobolja, crvenilo kože ili alergijske reakcije kada konzumiraju hranu ili piće koje ih sadrži. Često se naziva "glavobolja od crvenog vina" ili "histaminska glavobolja"
Takođe je vredno napomenuti da neki ljudi mogu biti osetljivi na jedno jedinjenje, a ne na drugo, pa bi im moglo biti korisno da eksperimentišu sa različitim vrstama hrane i pića kako bi videli koji od njih izazivaju simptome.
Uvek je dobra ideja da se konsultujete sa svojim lekarom ako sumnjate da imate netoleranciju na histamin ili tiramin, jer oni mogu da izvrše neke testove kako bi potvrdili i takođe pomogli u planu akcije za smanjenje simptoma.

Uvek je dobro imati na umu da je svačije telo različito i da može drugačije da reaguje, tako da neki ljudi mogu biti osetljivi i na supstance koje se nalaze u prirodnom vinu.
Uvek je dobra ideja da počnete sa malim porcijama i obratite pažnju na to kako vaše telo reaguje.

Naravno, kod nas možete pronaći sve domaće srpske vinare koji se bave proizvodnjom prirodnih vina:
  1. Vinarija Oskar Maurer
  2. Vinarija Bojan Baša
  3. Vinarija Aleksandar Todorović
  4. Podrum Madžić
  5. Bikicki Vinarija
  6. Destilerija Volos
  7. Vinarija Vujić