Pojašnjenje procesa  pečenja i destilovanja, paralele između istih, kombinacije kompatibilnih gotovih proizvoda i načini konzumiranja.

17.08.2024.

Konjak i kafa su postali esencijalni deo dnevnih rituala prefinjenog i hedonistički nastrojenog dela populacije širom sveta. Mnogi ovu kombinaciju shvataju zdravo za gotovo. Da li ste se ikada zapitali dok ste pijuckali šoljicu finog espressa ili uživali u čašici odležalog konjaka,  koliko je zapravo vremena, truda, veštine, nauke i strasti potrebno da bi se proizveli ovi vrhunski doživljaji za nepca.

Stvaranje kafe i konjaka zahteva i kulturno razumevanje i naučnu preciznost. Ovi vekovima stari zanati prožeti su tradicijom i poštuju kulture, ljude i strast koji su bili od suštinskog značaja da postanu delikatesi širom sveta. Bogate i raznovrsne arome koje se mogu naći u savršenom seepressu ili čaši izuzetnog konjaka, predstavljaju spoj veštine, znanja i posvećenosti koji se uliva u proizvodnju dva omiljena pića na svetu.

Proizvodi koje mi nudimo su ponos i dika fabrike koja se danas zove: YEREVAN ARARAT BRANDY WINE VODKA FACTORY OJSC, a sa proizvodnjom su počeli davne 1877 godine.

Pečenje i destilacija

Procesi pečenja i destilacije su kada se zrno kafe i vino pretvaraju u aromatične delikatese, a oba procesa zahtevaju izuzetan nivo veštine.

Zapravo, potrebne su godine obuke i iskustva pre nego što neko može da ispuni ulogu bilo stručnjaka za pržionicu u proizvodnji kafe ili maitre de chai za konjak. I pečenje i destilacija su pedantne nauke, ali i nemoguće bez umetničkog njuha, a bez odgovarajuće nege i pažnje, serija kafe ili vinskog destilata može se lako upropastiti.

Prženje kafe (nije isto kao i kuvanje zrna) uključuje pažljivo, ali brzo dovođenje toplote na meko, zeleno zrno, izazivajući hemijsku reakciju koja ga menja u tamno i mirisno zrno koje poznajemo i volimo. Zelena zrna kafe se sastoje od više od hiljadu supstanci, kao što su hlorogenske kiseline, proteini, lipidi i kofein, međutim manje od pedeset njih je potrebno za našu šoljicu kafe. Svrha zagrevanja zrna zelene kafe je uklanjanje nepoželjnih materija, uključujući većinu kiselina i proteina, uz koncentrisanje i intenziviranje željenih lipida i kofeina.

 

Destilacija konjaka takođe uključuje upotrebu toplote, iako se primenjuje tokom mnogo dužeg vremenskog perioda nego za prženje kafe. Kao i kod pečenja, svrha ove primene toplote je da izazove hemijsku reakciju koja razdvaja supstance, iako je destilacijom izolacija alkohola iz vode u vinu. Konačni destilat je bistra providna tečnost.

Da bi smo razumeni logiku iza uparivanja kafe i konjaka, moramo prvo proučiti različite načine pečenja kafe, odnosno odležavanja konjaka.

Zrna kafe mogu se pržiti na četiri različita nivoa: svetlo, srednje, srednje tamno i tamno pečenje, nivo pečenja je određen koliko dugo je zrno bilo izloženo visokim temperaturama i prema tome koju boju je zrno dobilo. Pored toga što je uporedivo sa procesom destilacije, prženje kafe je takođe slično starenju vinskog destilata po tome što vreme provedeno na prženju, kao i starenju ima značajan uticaj na ukus krajnjeg proizvoda.

Proces starenja konjaka odvija se u buradima tokom mnogo godina, a uticaj starenja može se otkriti u sadržaju alkohola, boji, aromi i ukusu dobijenog destilata. Alkohol je prirodni rastvarač i tako dok destilat strpljivo sedi u hrastovom bačvu, izvlači komponente drveta. Ove komponente uključuju vanilu, ključnu komponentu arome konjaka, i tanine koji konjaku daju zemljane, orašaste, ili čak puteraste note; tanini su takođe ono što blagosilja prethodno bistar vinski destilat svojom briljantnom jantarnom nijansom. Što duže konjak odležava u buradi, to će se više razvijati boja, arome i ukusi, u rasponu od cvetnih i voćnih nota do začinjenijih i zemljanijih tonova.

Lagano pečena kafa i VS konjak

Lagano pečena kafa znači da zrno nije zagrejano nakon prve pukotine, što je kada unutrašnja temperatura dostigne 205 °C i oslobađa se ugljen-dioksid zajedno sa vodenom parom, što dovodi do ekspanzije. Ukus je prženog zrna i visoka je koncentracija kiselih aroma, svetlo pečena zrna sadrže veću količinu kofeina i ne proizvode puno masne materije.

VS ili veoma poseban konjak znači da će najmlađi destilat u mešavini biti star između dve i četiri godine. Kraćim procesom odležavanja nastaje konjak svetle slamnate boje koji će imati svež, mladalački ukus i odisaće divnim voćnim aromama.

Srednje pečena & VSOP

Srednje pečena zrna kafe imaju unutrašnju temperaturu između 210 i 220°C, što znači da su zagrejana do kraja prve pukotine, ali ne sasvim do druge pukotine. Telo srednje pečenog zrna je veće i nešto tamnije nijanse braon u odnosu na svetlo pečenje. Aroma, ukus i kiselost srednjeg pečenja su uravnoteženiji i ovaj nivo pečenja i dalje neće proizvoditi ulje, iako će sadržaj kofeina biti nešto manji.

 

VSOP ili Very Superior Old Pale odnosi se na konjak u kojem će najmlađi destilat odležavati između četiri i deset godina, iako prosečna starost može biti mnogo starija. VSOP konjak će biti glatkiji od svog mlađeg kolege i počeće da se razvijaju jasne note drveta i začina.

U našoj ponudi se mogu naći blendovi poznatog svetskog somelijea Umberta Guccija, Gucci VS Regal I Gucci VSOP Regal, destilovani I odležali u poznatoj jermenskoj fabrici NOY, na planini Ararat.

Srednje tamno pečenje & XO

U ovoj fazi, proces pečenja zahteva visok nivo nege i pažnje jer samo nekoliko sekundi može da uništi turu. Prilikom srednje tamnog pečenja, zrno se pažljivo zagreva od druge pukotine na 225°C do oko 230°C. Ulje će početi da se razvija na površini na srednjem tamnom nivou i zrno će biti teže od svetlog i srednjeg pečenja. Ukusi i arome nastali pečenjem postaju sve izraženiji i primetan je gorko-slatki ukus.

 

XO je skraćenica od Ektra Old Cognac, što znači da je najmlađi eau-de-vie u mešavini odležao najmanje 10 godina, iako je prosečna starost obično između 15 i 20 godina. Ukusi Ektra Olda, su zahvaljujući značajnom vremenu provedenom u starenju, bogati i luksuzni sa ukusnim notama karamela, čokolade, orašastih plodova i suvog voća.

Predvodnici ove kategorije u našoj ponudi su NOY Classic 10, Noy Kremlin 10, koji će bez sumnje zadovoljiti vasa nepca na poseban način. Tu su i NOY Gift 10 I NOY Tradicional 10 koji su posebni na svoj način.

Tamno pečenje & XXO

Završna faza prženja uključuje zagrevanje zrna na unutrašnju temperaturu veću od 240, ali nikada više od 250°C, i tada se razvija znatan sloj ulja što je očigledno kada popijete šoljicu tamno pržene kafe. Boja tamno pečenog zrna je slična čokoladi i ponekad može izgledati skoro crna. Zrna u ovoj fazi gotovo su izgubila prvobitni ukus kafe i umesto toga imaju prilično gorak, dimljeni ili čak zagoreli ukus. Ovaj nivo pečenja takođe sadrži mnogo niži nivo kofeina od lakših pečenja.

 

Najstarija starosna kategorija je XXO, što znači Ekstra Ekstra Old, u kojoj najmlađi eau-de-vie ima najmanje 14 godina. XXO konjaci imaju sličan ukus kao Ekstra Old, iako će biti izraženiji. Ova starosna kategorija je takođe obično kada počinje da se pojavljuje rancio, dajući konjaku zemljane, pečurkaste i začinske tonove kao što su kari, đumbir i šafran.

Ukoliko ste ljubitelj ove kombinacije, morate probati remek dela fabrike sa planine Ararat, NOY Classic 15, NOY Classic 20, kao i NOY Kremlin 15 i NOY Kremlin 20 jermenske konjake.

Kako sa uživanjem piti kafu sa konjakom

Poveli smo vas na dugo i kompleksno putovanje od zrna kafe i belog grožđa, sve do finalnih delikatesa kafe i konjaka spremnih za konzumiranje. Sada ostaje samo pitanje koji je pravi način da se prepustite ovim užitcima?

 

Pa, odgovor nije jednostavan, a naše iskreno mišljenje je da treba da uživate u kafi ili konjaku tačno onako kako želite. Međutim, ako tražite malo uputstva, predlažemo nekoliko načina da izvučete maksimum iz zrna kafe i vinskog destilata:

Uredno:

 Ako ste neko ko voli da se pridržava pravila tradicije, onda nema drugog načina da uživate u oba ova luksuza osim posle večere, kao digestiv. Preporučujemo vam da izaberete stariji konjak XO ili višeg kvaliteta da biste polako uživali na sobnoj temperaturi direktno iz čaše oblika lale, ili da pripremite espreso kafu koju ćete pijuckati dok dozvoljavate da se ukusni obrok koji ste upravo pojeli svari.

Mešano:

 Možda više volite da isprobate najnovije trendove i uživate u svojim delicijama na više načina. U tom slučaju, mogućnosti i za kafu i za konjak su beskrajne. Konjak je postao miljenik miksologa širom sveta i možete pronaći široku lepezu mešanih pića i koktela koji sadrže ovaj destilat. Jednostavno se uputite u moderan bar i noćni klub i pogledajte koje divne kombinacije konjaka imaju u ponudi. Isto važi i za kafu, čini se da se stalno smišljaju novi proizvodi od kafe, od lattea do makijata, do afogata, preporučujemo da ih sve probate.

Ledeno:

 Čini se da je ovo relativno nov poduhvat za ljubitelje konjaka i kafe. Dok se u čistom konjaku tradicionalno uživa na sobnoj temperaturi, uživanje u ledenom destilatu je sada mogućnost. Isto važi i za kafu, ko može da odoli ledenoj kafi ili frapeu tokom vrelog letnjeg dana? Volimo da dobijemo u kofeinsku dozu dok se u isto vreme hladimo.